Saturday, June 18, 2011

Hukum menyebut Oooh eem jay , Omjay and OMG !


Assalammualaikum .

Oooh eeem jay , Omg , omjay or others semakin menjadi fenomena terkini . Ramai betul yang menggunakan perkataan tersebut tak kiralah untuk suka-suka mahupun memaksudkan apa yang ingin dimaksudkan . Honestly , aku pun pernahlah menggunakan perkataan and menyebutnya . Tipulah if tak pernah . Mudah sangat tepengaruh .

Tapi tahukah kita akan hukumnya ?

Klik untuk " hulk " .

Tengok , hanya kerana sebutan itu jika tersilap langkap boleh terpesong aqidah kita . Jadi mulai sekarang , jangan mudah teikut-ikut orang lain kalau tak tahu maknanya . Seelok-eloknya tukarlah perkataan " oooh eeem jay " itu kepada " Ya Allah  "

Renung-renungkan . Sekadar pengkongsian ilmu yang wajar kita ketahui agar tak tepesong aqidah kita .

Err , siapa boleh tahu gthu benda ni kt Syuib Sepah tak ? :D

Credit : Fanna Roslan .

11 comments:

Fathiah Hamim said...

astaghfirullahal'azim.
thank you ye awak!

Anyez Nasri ツ said...

most welcome . kita patut tahu benda ni . dan silalah sebar-sebarkan k , Fathiah Hamim .

Anis izyan Abd Rahman said...

fuh ! tQ
i share this

Anyez Nasri ツ said...

Anis izyan Abd Rahman , okay-okay . patut disebarkan pun :)

fatenalina said...

err, sudah lama tahu pasal ini..
^_^

aku & Fantasi said...

erm,nasib baik lah dah tak sebut dah ayat tu sejak akhir2 ni sebab was2..

syrupmasin said...

thanx kongsii :D

AISHA INANI said...

kan? semua nak cakap benda nih...

nabil kot eh start propose buat jadi trend. adoii

Budak Chomot said...

Err, thanks for the info

rostinimajin said...

tq..nk share yea..

Anyez Nasri ツ said...

sila-silalah if nk kongsi k :)