Sunday, January 23, 2011

Pengasas Facebook buta warna .


Wahh , tajuk entry hari ni macam satu pe-nipuan je kan ? Time selak helaian 48 Kosmo , te-beliaklahh juga mata aku . Tk disangka-sangka , buah cempedak men-jadi nangka . Haha .


Seperti yng kita tahu , Facebook ada-lah kesah kejayaan luar biasa pe-milik nama Mark Elliot Zuckerberg , lelaki berusia 26 tahun yng be-asal dari New york , Amerika Syarikat . Se-laen itu , tk ada lagi yng menarek ttg-nya . Dngan jumlah peng-guna hamper 600 juta orng , Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Facebook itu mampu berada dalam senarai 40 individu bilionair dunia sperti yang diuar-uarkan majalah Forbes .

Rahsia mengapa warna biru dan puteh men-jadi latar blakang Facebook , Zuckerberg sebenar-nya lelaki tampan yng buta warna . Jadi itu sebab-lahh bukan hitam atau hijau di-pilih . Ini mem-buktikan walau se-hebat mana atau aktif-nya otak serta ke-pakaran se-seorng itu , mesti ada satu atau dua ke-lemahan . Dan ia-nya ada-lahh gila kerana andai-kanlahh Facebook ada-lahh se-buah negara , ia-nya me-rupakan negara ke-tiga yng mem-punyai populasi pen-duduk te-tnggi se-lepas China dan India . Dan jika itu , aku-kau-kamu bukan lagi warga-negara Malaysia-lahh sekrang sebab kita peng-guna Facebook . Kah-kah-kah .

Anda thu tk dalam masa 60 saat di Facebook apa pekare yng te-jadi ? Macam-macam pekare yng kita sendiri lakukan-nya . Te-dapat 1,789,736 interaksi sosial belaku seperti :

  • 510,404 komen di-tules .
  • 382,861 pos di-sukai .
  • 231,605 mesej di-hntar .
  • 135,849 gamba dimuat-turun .
  • 98,604 teman di-terima .
  • 82,557 status di-kemas kini .
  • 79,364 me-naip di pos dinding .
  • 74,204 undangan majlis di-terima .
  • 72,816 paparan muka di-gemari .
  • 66,168 gamba di-tanda .
  • 55,304 pautan di-kongsi .

Bayang-kanlahh dalam masa 60 saat saja , plbagai ragam peng-guna Facebook lakukan-nya . Tk mustahil jika ia-nya se-buah negara . Dan 81% men-dapati kes pe-ceraian me-libatkan jaringan laman sosial te-babit me-ngkat . Gerun tk sekrang ? Aku yang baru dalam pe-hubungan pun , mcam-mcam hal jadi kerana Facebook . Dan bila website baru wujud , kusut-lahh hati serta jiwa acab . Kesihan dia . Ahh sayang , salah-kan website-website yng muncul tu :P

Oleh kerana itu-lahh juga be-berapa negara te-masuk China , Pakistan , Iran dan Arab saudi mula me-yekat akses Facebook berikutan khuatir te-hadap impak negatif-nya . Jadi , Malaysia bila lagi mahu sekat-nya ? Haha .

9 comments:

zureen said...

jangan sekatttt! haha.

Kotakudukuit ツ said...

biaa Malaysia menyekat-nya . puas hati . rumah tangga tk rntuh . haha . bukan sebab facebook punca-nya . itu sebab tk kuat agama dan kaseh sayang serta ke-harmonian dalam be-keluarga :)

AIMAN said...

lahhhh, buta warna ker..? hahak..
xpe, janji kaya

Kotakudukuit ツ said...

itu ke-kurangan dia :)

Ratu Sulaman said...

Ratu sebenarnya mcm setuju fb ditutp... miahahaha!

Hati Batu said...

haha tu la kuasa allah, tgk org mcm bagus, tpi msti ad kekurangan..sbb tu kita tak boleh nak brmegah..hehe

Kotakudukuit ツ said...

ratu : anyez sokong juga :P

hati batu : yeah , betul itu .

tomatokering :) said...

hoho , baru taw . semua mesti ade kekurangan jugak kan . :)

Kotakudukuit ツ said...

yeah . itu memang ada pada se-tiap manusia :)