Sunday, January 30, 2011

Hidup tanpa air , bagai-mana ?


Air memang ke-perluan . Te-amatlahh me-merlukan . Plbagai fungsi air ni . Yng paleng utama ialah mandi , masak . Se-laen tu , utk simbah orngpokok , basuh kereta . Lebeh-lebeh lagi if orng yg buka Car Wash memang wajeb ada air . Cuba bayang-kan , satu hari tanpa air . Ape jadi kt kita ? Ada tk yng mati gara-gara tk mandi semuaa ?

Di hospital , tnpa air memang kalut-lahh keadaan-nya .

Se-setengah emak memang alert . Cntoh-nyaa emak aku . Wahh , memang alert sngguh-lahh . Benda yng bagi aku remeh-remeh , itu paleng dia alert-nya .  Paras air se-wajebnya di dalam kolah , air suam dalam jag , air sejuk dalam peti-ais kurang se-liter , memang akan bising . Jawapan anak solehah seperti aku senang je , " emak , bukan mati pun tk ada air . " Tapi-tapi , dngan nada be-guraulahh . Bukan kurang ajar , grr ~


Tadi pun be-desing lagi telinga ktorng anak be-anak sebab air dalam kolah be-kurang . Time tu aku dalam tandas , and emak aku ke-betulan masuk ke dapur tapi adek + abah kt ruang tamu . Pftt , kali ni be-nada riang siket . Sebab abah and adek back-up aku bila me-jawab tp dalam kdaan me-merli aku pulak . " emakk , kaka tu tk kesah pun ada air atau tk utk mandi . sebab dia tu kambeng . tk suka mandi . haha . " Tuuuiihh , kambeng bukan se-brang kambeng yea . Ini kambeng gurun tahu . Kah-kah-kah . Memang , aku memang sukatakut mandi . Who care ? Haish .

Ke-simpulannya ialah , kenapa aku tk peduli ttg air ha ? Haha . Bukan-bukan-bukan itu pe-soalannya . Pe-soalan yng se-benar ialah , cuba bayang-kan hidup tnpa air ? Mcam mane kita nk terus-kan ke-hidupan kita seperti biasa ? Dan syukur alhamdulillah-lahh , agama Islam itu mudah . Plbagai cara utk be-wuduk walau-pun tnpa air . Tapi di hospital , car wash , mcam mane ?

2 comments:

nelly said...

hidup tanpa air ?
tak dapat bayangkan .

Kotakudukuit ツ said...

a'ah-kn . memang susah nk bayang-kan :(